قهوهساز سایفون، با طراحی منحصر به فرد و عملکرد خاص خودش، همیشه توجه علاقهمندان به قهوه را به خود جلب کرده است. اما آیا میدانید این دستگاه زیبا و کارآمد از کجا آمده و چه تاریخی دارد؟
در دو شیوهی دمآوری قهوه، یعنی شیوه حل کردن و استفاده از فیلتردار تفاوت زیادی وجود داشته و مانند زندگی در دو دنیای متفاوت است. دستگاه قهوهساز سایفون (به سیفون و یا قهوه جوش سایفون نیز معروف است) بسیار زیبا بوده و همانند شخصیتی از سریال برکینگ بد (Breaking Bad) میماند. این دستگاه نوشیدنی قهوهای خوشمزه و خالص را تهیه میکند.امروزه، سایفون همچنان به عنوان یک روش دمآوری خاص و محبوب شناخته میشود. بسیاری از کافهها از سایفون برای تهیه قهوههای خاص و ویژه استفاده میکنند. همچنین، علاقهمندان به قهوه میتوانند سایفون را برای استفاده در خانه خریداری کنند.سایفون، با تاریخچهای طولانی و جذاب، یکی از روشهای قدیمی و در عین حال مدرن دمآوری قهوه است. این دستگاه با طراحی زیبا و عملکرد منحصر به فرد، همچنان علاقهمندان بسیاری را به خود جذب میکند. اگر به دنبال یک تجربه متفاوت و لذتبخش در دنیای قهوه هستید، سایفون میتواند انتخاب بسیار خوبی باشد.
بیایید ابتدا با نحوه کار آن آشنا شویم، زمانی که آب موجود در محفظه پایین این دستگاه حرارت داده میشود، بخار شروع به خروج از آن میکند، خلا ایجاد شده قهوه موجود را به محفظه بالایی منتقل میکند. پس از خاموش شدن شعله و از بین رفتن حرارت، هوای موجود در محفظه زیرین شروع به خنک شدن میکند و مجددا باعث ایجاد خلاء دیگری شده و قهوه به سمت پایین میکشد. اگرچه به نظر پیچیده و سخت میآید، اما استفاده از آن چندان دشوار نیست.
داستان سایفون با چند نفر شروع میشود که قهوه بدی نوشیده بودند. نسخه اولیه سایفون را میتوان در مردی آلمانی بنام لوف (Loeff) از برلین در اوایل دهه 1830 میلادی ردیابی کرد. پس از آن نوشیدنی قهوه سایفون در سراسر اروپا پخش شد و به یکی از نوشیدنیهای محبوب در سراسر دنیا معرفی شد. تعداد زیادی از اختراعات برای بهبود دستگاه اصلی و اولیه ثبت شده است، اما برجسته ترین آنها طرح 1841 میلادی که توسط مادام واسیو (Madame Vassieux) اختراع شد، است. این اختراع، یک دستگاه تزئینی بنام فرنچ بالون (French balloon) بوده و بسیار شبیه سایفونهای امروزی است.
متعادل نمودن دستگاه سایفون نیز یکی دیگر از پیشرفتهای مهم در این دستگاه بود که از اواسط قرن نوزدهم سرچشمه گرفت. عملکرد این دستگاه منطبق با شیوه کارکرد فرنچ بالون طراحی شده است. اما یک ویژگی منحصر به فرد در آن این است که شعله را خود دستگاه خاموش میکند. دو ظرف دستگاه سایفون متعادل شده، در کنار یکدیگر قرار میگیرند و آب از ظرفی به ظرف دیگر منتقل شده و در آن سیستم متعادل کننده بر اساس اندازهگیری وزن آب در آن وجود دارد و در صورت کم شدن میزان آب، کسری آن از ظرف آب تامین میشود. این به نوبه خود باعث خاموش شدن شعله میشود.
تا پایان قرن نوزدهم، سایفون راه خود را به آمریکا باز کرد. با این وجود تا اوایل قرن بیستم در آنجا به تولید انبوه نرسید. در سال 1915 میلادی، خانم آن بریجز (Ann Bridges) و خانم ساتون (Sutton) از شهر ماساچوست، سایفون را با نام سیلکس (Silex) به بازار عرضه كردند كه نام آن از این شعار گرفته شده است: "روش بهداشتی و جالب برای تهیه نوشیدنی قهوه خوشمزه. به دلیل شفاف بودن مانند اشعه ایکس، کار با آن آسان است. " آنها همچنین از شیشه ضد حرارت جدید پیرکس استفاده کردند و به این معنی که برخلاف بسیاری از دستگاههای پیشین آن، سیلیکس قابل شکستن در اثر حرارت نیست.
در این شیوه دمآوری قهوه، ترکیبی از روش دمآوری محلول (مانند فرنچ پرس) و روش دمآوری با فیلتر (به عنوان مثال V60) بوده و در نتیجه یک فنجان نوشیدنی صاف و یک دست را برایتان به ارمغان میآورد. دستگاه سایفون برای بیرون کشیدن کیفیت قهوه مناسب بوده و این تعادل آن است که قهوه سایفون را بی نظیر میکند.