

امروزه فرنچ پرس به دلیل دسترسی آسان و قیمت مقرون به صرفهاش در منازل ما به ابزاری رایج برای دمآوری چای و دمنوش و به خصوص قهوه تبدیل شده است. در این روش تهیه قهوه، امکان کنترل تمامی متغیرها مانند دمای آب، اندازه آسیاب قهوه و مدت زمان دمآوری قهوه را با توجه به سلیقه شخصی فراهم میشود. در فرهنگ ما رایج است به قهوهای که با دستگاه فرنچپرس تهیه میشود «قهوه فرانسه» میگویند. ما به جای «قهوه فرانسه» از عبارت «قهوهدمی» که ترجمه شده Brewed Coffee است، استفاده میکنیم. حال اگر قهوه با فرنچپرس دمآوری شود، به آن «قهوه دمی با فرنچپرس» میگوییم.
مراحل آمادهسازی:
۱- فرنچ پرس را با آب، تمیز بشویید، توجه داشته باشید مایعهای ظرفشویی اثر و عطر خود را بر ابزار جای میگذارند و این امر باعث تغییر عطر و طعم قهوه خواهد شد.
۲- آب را بجوشانید و سپس آب را از حرارت فاصله دهید. آب جوش پس از گذشت 20 ثانیه که از شعله فاصله میگیرد، چیزی حدود 10درجه کاهش دما خواهد داشت و این دما برای دمآوری قهوه مناسب است، آب جوش اگر بلافاصله برای دمآوری استفاده شود قهوه را تلخ خواهد کرد.
3- پیشنهاد میکنیم جداگانه فرنچپرس را قبل از استفاده با مقداری آب جوش گرم کنید و سپس آب را تخلیه کنید، این کار بدین منظور انجام میشود که بدنه فرنچپرس گرم شده و هنگام دمآوری باعث کاهش دمای آب نشود.
4- 18 گرم قهوه آسیاب شده (دو قاشق غذاخوری) را به ازای هر فنجان در فرنچ پرس میریزیم. میزان درشتی قهوه آسیاب شده، به اندازه دانه های نمک دریایی یا برنج نیم دانه است، به علت همجواری بالای آب و قهوه اگر درجه آسیاب ریز باشد قهوه شما تلخ خواهد شد.
نسبت آب به قهوه یا Ratio را میتوانید از 1 به 10 (هر یک گرم قهوه 10 گرم آب) تا 1 به 16 تغییر دهید و این نسبت میزان غلظت قهوه شما را تعیین میکند. هر چه نسبت آب به قهوه کمتر باشد بادی بیشتری و طعم غنیتری از قهوه را امتحان خواهید کرد.
4- آب با دمای 92 درجه را به روی سطح قهوه ریخته، تا آنجا که سطح قهوه را بپوشاند و سپس آن را به آرامی هم میزنیم. در این مرحله قهوه وارد فرآیندی به نام شکوفا شدن (bloom) میشود که در این مرحله گاز کربن دی اکسید از قهوه جدا و جذب آب صورت میگیرد این فرآیند تاثیر بسیار مهمی در عصارهگیری قهوه دارد.
5- پس از گذشت 30 الی 40 ثانیه مابقی آب را اضافه کرده و درپوش فرنچ پرس را بدون اینکه فیلتر را به پایین فشار دهیم روی دهانه فرنچ پرس قرار میدهیم.
6- پس از گذشت سه الی چهار دقیقه فیلتر فرنچپرس را به پایین فشار میدهیم تا قهوه از عصاره آن جدا شود پس از این کار قهوه شما آماده نوشیدن است. (بهتر است قهوهی آماده شده مدت زیادی در فرنچپرس باقی نماند چون باعث تغییر طعم قهوه میشود.)
ویژگیهای ابزار فرنچ پرس:
متشکرم. من قهوه را به یک روش و آن هم فقط با فرنچ پرس قهوه را آماده میکنم. از این مقاله چندتا نکته جدید یاد گرفتم.
جناب مدرسی عزیز،
خوشحالیم که مفید بوده است.
خیلی ممنون از توضیحات کامل شما. نکاتی که نوشتید خیلی در طعم و کیفیت قهوه تاثیر داره.
خانم صفائیه عزیز،
خوشحالیم که مطلب ما نظر شما را جلب کرد.
خیلی ممنونم از مطلب مفید و کاملی که نوشتید. من کمی متفاوت قهوه رو با فرنچ پرس درست می کردم که با کمک شما به کیفیت بالاتری در تهیه قهوه رسیدم.
خوشحالیم که تونستیم کمک کنیم تا دمآوری دقیقتر و نوشیدنی غنیتری رو تهیه کنید.
مواد و وسایل مورد نیاز تهیه قهوه دمی با فرنچ پرس برای سه نفر: